112

Auto van Jan voor de tweede keer zwaar beschadigd na plofkraak Emmen

Bij de plofkraak van afgelopen nacht in Emmen is een nog onbekend geldbedrag buitgemaakt. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Bewoners van appartementen in de buurt van de geldautomaat maken de schade op na de explosie.

Vooral auto’s op de parkeerplaats voor de automaat zijn zwaar beschadigd geraakt. “Mijn hele voorruit ligt eruit, de deur is ontwricht en het dak is kapot”, zegt buurtbewoner Jan ter Heurne tegen Hart van Nederland. “Maar niet alleen mijn auto is beschadigd. De auto achter die van mij mist door de klap een zijruit.”

Vijf keer raak

Jan ter Heurne heeft de afgelopen vijf jaar al vijf plofkraken meegemaakt. “Twee bij de Rabobank en nu drie bij de ABN Amro.” Bij die laatste bank was het afgelopen nacht weer raak. De automaat van de Rabobank is inmiddels weggehaald, maar die van de ABN wordt steeds weer teruggeplaatst.

“Laten ze de automaat in het winkelcentrum plaatsen”, zegt ter Heurne. “Dan gaan ‘s avonds gewoon de deuren dicht en kan er geen plofkraak worden gedaan.”

Lees ook: Plofkraak op geldautomaat Emmen, daders met buit spoorloos

De auto van Jan ter Heurne staat altijd pal voor het ABN-automaat op een gehandicaptenparkeerplaats. Bij de plofkraak in 2017 raakte zijn auto ook al zwaar beschadigd. “Dat kostte mij toen mijn eigen risico van 250 euro. Dat zal ik dit jaar weer moeten betalen.”

Al die plofkraken tasten het woonplezier van de Emmenaar danig aan. “Ik ben afhankelijk van mijn auto. Ik kan geen kant op.” Het duurt waarschijnlijk dagen voordat Jan weer over een auto kan beschikken.

De politie is op zoek naar de daders, Jan heeft ze nog zien wegrijden. “Het waren twee mannen op een scooter.”