Weer & Verkeer

Auto en ov in 10 jaar ruim 20 procent duurder geworden

Een ritje met de bus of trein is de afgelopen tien jaar 23 procent duurder geworden. De kosten van de auto stegen ongeveer net zo hard. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

De prijs van mobiliteit is veel sneller gestegen dan andere zaken, zegt het CBS. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg de afgelopen 10 jaar namelijk maar 15 procent.

Nathalie du Bruin uit Abcoude weet het wel. Zij stapt elke ochtend met veel plezier in haar auto om naar haar werk in Amsterdam te gaan. Voor Vincent Wever uit Zwolle is dat onbegrijpelijk. Naar zijn werk of gewoon een dagje met zijn twee dochters op stap. Hij pakt het openbaar vervoer. Vijf jaar geleden deed hij zelfs zijn auto de deur uit.

Nederlanders geven veel meer geld uit aan auto’s dan aan openbaar vervoer. Volgens het CBS zelfs 10 keer zoveel. Bij de auto was eind 2018 de verzekering het meest gestegen ten opzichte van 2009 (45 procent). Daarna volgde parkeren met een prijsstijging van 27 procent.

De kosten van autorijden fluctueren meer dan die van openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen.

Wat vindt Nederland?

Trein, bus, tram of auto, de prijzen en de kosten stijgen dus allemaal even hard. Toch heeft de auto nog steeds onze voorkeur, ook bij ons panel van Wat vindt Nederland. 2000 mensen deden mee met ons onderzoek en maar liefst 60 procent geeft aan liever de auto te pakken om naar het werk te gaan.

En de belangrijkste reden voor 58 procent is de reistijd, die is met de auto bijna altijd korter.

ANP/Redactie