Schrijver Auke Kok moet biografie over Johan Cruijff rectificeren

Schrijver Auke Kok moet zijn biografie over Johan Cruijff rectificeren. Dit besloot de rechter vrijdagmiddag.

Kok schreef in de biografie dat Cruijff één miljoen euro via zijn foundation ontving. De Johan Cruijff Foundation ontkent dit en spande een kort geding aan tegen de schrijver. Alle 65.000 gedrukte exemplaren moeten nu worden voorzien van een inlegvel met een correctie. De rechter gaf aan dat Kok niet aan hoor en wederhoor heeft gedaan.

Het kort geding draait allemaal om een zin over Cruijff op bladzijde 619 in de biografie van de oud-topvoetballer. “Voor het gebruik van zijn naam en beeld ontving hij jaarlijks een miljoen euro van de Foundation”, tekende Kok op in het boek.

Schrijven twijfelde

Na de ophef twijfelde Kok steeds meer aan de waarheid van zijn bevindingen. Hij sprak drie bronnen die allen bevestigden dat Cruijff  geld ontving uit zijn foundation. Volgens de rechter had Kok wederhoor bij de Johan Cruijff Foundation moeten doen en jaarverslagen moeten nalezen. ”Na alle toestanden begon ik te twijfelen aan de waarheid van deze bewering. Ik had het zo niet moeten opschrijven. Als ik openbaar aan de rechtzetting kan bijdragen, zal ik dat doen”, gaf Kok aan in de rechtszaal.