Misdaad

Arrestatie anti-boerkademonstrant was 'verkeerde inschatting' van politie

De man die vrijdag was opgepakt op station Den Haag Centraal vanwege het dragen van een bivakmuts, had niet moeten worden gearresteerd. De politie geeft toe dat het een “verkeerde inschatting” was.

Kort voor zijn arrestatie was de man bij een protest tegen het boerkaverbod in de buurt van het station. Hij droeg de bivakmuts als statement tegen moslimvrouwen die hun gezicht bedekken. Na afloop van de demonstratie liep hij, met de bivakmuts nog op zijn hoofd, naar Den Haag Centraal.

Agenten hielden hem daar tegen en vroegen om zijn legitimatie. De man weigerde zijn bivakmuts af te doen. Omdat zijn identiteit niet kon worden vastgesteld, werd hij opgepakt.

Lees ook: Protest tegen boerkaverbod rustig verlopen

“Achteraf bleek zowel het vragen om zijn ID als de aanhouding onterecht. Er was geen grond voor, omdat de situatie niet bedreigend was”, aldus de politie. De man is inmiddels weer op vrije voeten.

Lees ook: Boerkaverbod gaat in, maar niemand wil handhaven. Gaat het werken?

Niet alleen boerka’s verboden

Sinds 1 augustus is gezichtsbedekkende kleding verboden in onder meer scholen, ziekenhuis en overheidsgebouwen. Ook in treinen, bussen, trams en metro’s is het verboden om het gezicht te bedekken, maar het verbod geldt niet bij haltes, op perrons en in stationshallen.

Niet alleen islamitische kleding als de boerka en nikab zijn gedeeltelijk verboden; ook integraalhelmen en bivakmutsen zijn niet toegestaan. De boete bedraagt minimaal 150 euro.

Beeld: Regio15.nl