Sport

Rondleiding in de ring van Badr en Rico: 'Als je zo dichtbij zit, ruik je het bloed'

Badr Hari en Rico Verhoeven strijden komende zaterdag om de wereldtitel tijdens het kickboksgala Glory Collision 2 in Arnhem. In het Gelredome worden de laatste voorbereidingen getroffen, zodat de ring klaar is voor de twee vechtsporters.

Eric Pronk, technical producer van Glory, geeft exclusief aan Hart van Nederland een rondleiding in het Gelredome. “Hier staan morgen de beide mannen te vechten in het gevecht van de eeuw”, vertelt Pronk als hij langs de ring staat. “De wereldstrijd wordt gevolgd door 13 grote camera’s en de wedstrijd wordt uitgezonden in 177 landen.”

Lees ook: Badr Hari versus Rico Verhoeven: wat kunnen we verwachten?

Booming project

Pronk reist voor zijn werk de hele wereld over en ziet een groot verschil in hoe de vechtersbazen onthaald worden. “In China, Japan en andere Aziatische landen worden kickboksers echt onthaald als helden; daar kun je niet meer over straat. Maar hier wordt het door dit soort evenementen steeds groter gemaakt. Het is steeds meer een booming project. ”

Ook heeft Pronk wel een idee hoe het komt dat Nederlanders ver komen in de kickbokswereld. “Ik denk dat dat deels doorzettingsvermogen is. Maar het zijn natuurlijk ook grote jongens; daar zit veel kracht in. Dat in combinatie met de lichaamsbouw en instelling zorgt voor mooie prestaties.”

Lees ook: Een hand en een knuffel: kijk hier de staredown tussen Rico en Badr terug

Bloed ruiken

De technical producer krijgt veel mee als hij van dichtbij de kickbokswedstrijden ziet. “Je ruikt het zweet, je hoort de klappen en het stampen op de canvas. Hoewel ik aan de organiserende kant zit, ben ik ook een liefhebber van de sport. Zelfs het bloed kan je ruiken.”

Als hem gevraagd wordt wie van de twee zaterdag gaat winnen, moet Pronk even goed nadenken. “Ik gun het beide van harte, want ze hebben er alle twee hard voor gewerkt. Maar ik ga toch een beetje uit van Rico.”

Staredown

Vlak voor de staredown kwam onze verslaggever op de parkeerplaats bij het Gelredome Rico zelf nog even tegen. “Of zo’n weging vriendschappelijk is? Nou, zo’n staredown is intens en heftig, zoals altijd.”

Toch blijft Rico er cool onder. “Ik respecteer altijd mijn tegenstander te allen tijde, ongeacht hoe zo’n staredown nou uiteindelijk loopt.” Het maakt hem dan ook niet veel uit of er een handshake komt of niet.

“Wij weten allebei wat we ervoor doen en laten om in die ring te stappen”, zegt Rico. “Daarin respecteren we elkaar en morgen is het gewoon vuurwerk.”