Lifestyle & Entertainment

Grote meerderheid Nederlanders wil in 2020 af van appen achter het stuur

Het moet in 2020 definitief klaar zijn met appen achter het stuur. Uit onderzoek van Wat Vindt Nederland blijkt dat 62 procent van de Nederlanders wil dat we collectief stoppen met de gevaarlijke gewoonte.

Lees ook: Touringcar vol agenten zoekt naar appende automobilisten

Volgens het Openbaar Ministerie eist smartphonegebruik in de auto jaarlijks 600 slachtoffers. Om dat aantal terug te dringen, zet de politie speciale slimme flitscamera’s in. Deze camera’s kunnen zelf detecteren of automobilisten met hun telefoon bezig zijn achter het stuur. Word je gepakt, dan levert dat een prent op van 240 euro.

Black friday en cyber monday

Appen achter het stuur is niet de enige trend die volgens het opiniepanel van Wat Vindt Nederland? achter mag blijven in 2019. Op twee staat de opkomst van commerciële ‘feestdagen’ als black friday en cyber monday. Van 30 procent van de Nederlanders hoeven dat soort dagen niet langer.

De hekkensluiter van de top-3 is het gebruik van random Engelse woorden in de Nederlandse taal. Een kwart van de Nederlanders stoort zich eraan en pleit voor een exit van de opkomst van lukraak Engels taalgebruik.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.