Opmerkelijk

Ineke hoeft haar appeltjesgroene huis voorlopig niet over te schilderen

Het appeltjesgroene huis van de 82-jarige Ineke van Amersfoort in Den Helder mag voorlopig groen blijven. De gemeente zal geen stappen ondernemen totdat de rechter een definitief besluit heeft genomen.

Dat bevestigt de gemeente woensdag aan Editie NL. Ineke is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State en wilde daarom uitstel.

Jarenlang gesteggel

Al jaren is er discussie over het huis, dat in 2017 zijn opvallende kleur kreeg. Verschillende omwonenden deden hun beklag over het appeltjesgroene huis bij de gemeente.

Die besloot daarop dat Ineke haar huis moest overschilderen. Ineke tekende bezwaar aan, waarna de bal bij de omgevingscommissie kwam te liggen.

Wie ‘a’ zegt moet ook ‘b’ zeggen

Ook de omgevingscommissie besloot dat het huis een minder opvallende kleur moest krijgen, tot grote teleurstelling van Ineke. Ze besloot daarop een jurist in de arm te nemen, “want wie ‘a’ zegt moet ook ‘b’ zeggen”. Er volgt een kort geding tussen Ineke en de gemeente Den Helder.

Lees ook: Ineke zet strijd om felgekleurd huis door tot ze groen ziet: ‘Ik vind het oneerlijk’

Raad van State

Eind september besloot de rechtbank in Amsterdam dat de kwast definitief over het appeltjesgroene huis moest, maar ook daar liet Ineke het niet bij zitten. Ze stapte naar de Raad van State om het besluit aan te vechten.

Wanneer de Raad van State het hoger beroep gaat behandelen, is nog niet bekend. Tot de definitieve uitspraak hoeft Ineke haar huis in ieder geval nog niet over te schilderen.