Lifestyle & Entertainment

Apeldoorn neemt flinke veiligheidsmaatregelen rond intocht van Sinterklaas

Toegangspoortjes, wegblokkades, afgesloten straten en speciale gedragsregels. Apeldoorn haalt alles uit de kast om de landelijke intocht van Sinterklaas komende zaterdag veilig en rustig te laten verlopen.

In de nacht van vrijdag¬†op zaterdag plaatst de gemeente op veertien plekken in het centrum toegangspoortjes. Alle bezoekers van de landelijke intocht van Sinterklaas moeten er doorheen lopen. Steekproefsgewijs worden mensen daarbij gecontroleerd. Op wegen richting de route van Sinterklaas plaatst de gemeente wegblokkades om “wat voor incidenten dan ook” te voorkomen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Speciale gedragsregels

Een deel van de Apeldoornse binnenstad is tijdens de intocht uitgeroepen tot evenemententerrein. In verband hiermee gelden speciale huis- en gedragsregels. Daarin staat onder meer dat er een alcoholverbod geldt, daarnaast mogen folders en flyers alleen met toestemming uitgedeeld worden en is vliegen met drones verboden.

Op drie plekken langs de route van Sinterklaas zijn vakken voor demonstraties ingericht. Op dit moment zijn drie aanmeldingen binnen van demonstraties van voorstanders van zwarte piet. De gemeente gaat met deze groepen in gesprek om goede afspraken te maken.

Afgesloten wegen rond intocht van Sinterklaas

Toegangswegen naar de Apeldoornse binnenstad en het centrum zelf zijn zaterdag tot na de intocht van Sinterklaas afgesloten voor verkeer. Er gelden omleidingsroutes, ook naar parkeerplaatsen. Ook fietsers kunnen er vanaf 09.00 uur zaterdagmorgen niet meer langs. De fiets- en voetgangerstunnel onder het NS-station gaat eveneens op slot. Sinterklaas arriveert zaterdag per trein op het Apeldoornse station.

Apeldoorn is niet de enige stad waar er gedemonstreerd gaat worden tegen Zwarte Piet. Bekijk hieronder in welke steden er ook een demonstratie staat gepland.

Vorig jaar bij de landelijk intocht van de Sint in Zaanstad waren er ook strikte regels. Toen werden er ook enkele honderden agenten ingezet om de orde te handhaven.

Lees ook: Strikte regels bij landelijke intocht Sinterklaas, 600 agenten op de been

Redactie/ANP