Dieren

Animal Rights: 'Organisatie zwientie tikken lapt regels aan hun laars'

De organisatoren van het zogeheten zwientie tikken op een popfestival in Steenwijkerwold hebben vorige maand meerdere regels aan hun laars gelapt. Dat meldt Animal Rights op basis van gegevens van onder meer de NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dierenrechtenorganisaties riepen de gemeente Steenwijkerland eerder al op om het spelletje, waarbij deelnemers geblinddoekt zo snel mogelijk een varken in een modderpoel moeten aantikken, niet door te laten gaan. Dat deden ze omdat ze het respectloos vinden om “dieren voor de lol angst en stress te bezorgen”.

Illegale aan- en afvoer

Nu blijkt dat varkens illegaal zijn aan- en afgevoerd, waarvoor de organisatie een waarschuwing heeft gekregen van de NVWA. Daarbij hield de organisatie zich volgens Animal Rights niet aan voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de varkenspest. Een andere overtreding was dat oormerken waren verwijderd bij varkens. Daarvoor volgt mogelijk nog een boete.

Lees ook: Dierenorganisaties willen verbod op zwientie tikken: ‘Niet meer van deze tijd’

Terwijl de NVWA in Steenwijkerwold diverse overtredingen constateerde, vond ze het niet nodig om gehoor te geven aan het handhavingsverzoek van de dierenbelangenorganisaties en het evenement in Luttenberg te inspecteren. ”We hebben een risicoanalyse gemaakt en contact gehad met de organisatie. Op grond daarvan hebben we besloten dat het niet nodig was om een inspecteur te sturen,” vertelt een woordvoerder van de NVWA.

Onschuldig spelletje

Landbouwminister Carola Schouten is volgens de dierenwelzijnsorganisatie niet van plan om zwientie tikken te verbieden. De organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival zei eerder in een reactie dat het al jaren een vast onderdeel is van de familiedag en het een onschuldig spelletje betreft.

ANP/Redactie