Opmerkelijk

André Kuipers belt per ongeluk alarmnummer vanuit de ruimte

Astronaut André Kuipers belde vanuit de ruimte per ongeluk een keer het alarmnummer 911. “Ik was was wel een beetje teleurgesteld dat ze niet naar boven waren gekomen.”

Het nummer waarmee hij belde stond geregistreerd in het Johnson Space Center van NASA in de Amerikaanse stad Houston en dus niet in de ruimte op het International Space Station dat in een baan rond onze aarde zweeft.

Lees ook: Met André Kuipers trainen als een echte astronaut

“De volgende dag kreeg ik een e-mailbericht naar boven: heb jij 911 gebeld?” vertelt de ruimtevaarder tegen het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Foutje is snel gemaakt

“Als je in de ruimte bent, is het net alsof je via Houston telefoneert. Je toetst dan eerst de 9 voor een buitenlijn, en dan 011 voor een internationale lijn. Maar ja, je zweeft en je moet het intoetsen op een scherm. Dus ik maakte een fout.” In de VS is het alarmnummer 911, dus een foutje is snel gemaakt en kan de beste overkomen.

Kuipers was na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. Verdeeld over twee missies verbleef hij in totaal 203 dagen, 15 uur en 51 minuten in de ruimte.