Weer & Verkeer

Amsterdammers in actie tegen zwemverbod bij steiger: 'Dit is geen overlast maar pret'

Buurtbewoners komen in actie tegen een zwemverbod bij de recreatiesteiger aan de Borneokade in Amsterdam. Er is een petitie gestart tegen het verbod en die is in korte tijd al meer dan 1900 keer getekend.

Veel buurtbewoners snappen niet waarom er niet gezwommen mag worden bij de steiger. Een buurman vertelt: “Ik snap wel dat sommige mensen overlast ervaren. Op een echt warme dag zijn het best wel veel mensen die een duik komen nemen. En water draagt ver qua geluid, maar ik ervaar dit anders: dit is geen overlast, maar geluk.”

Borden

Toch heeft de gemeente Amsterdam besloten om binnenkort borden te plaatsen die aangeven dat er niet gezwommen mag worden. Een woordvoerster laat weten dat dat altijd al niet mocht. “Het gaat om water van Rijkswaterstaat. Daar loopt gewoon een vaargeul en het is enorm gevaarlijk om daar te zwemmen. Wat dat betreft is het niet nieuw, we hebben alleen besloten om er nu borden neer te zetten omdat een kleine groep bewoners er overlast van ervaart.”

De borden zijn de uitkomst van een kort geding tussen de gemeente en de kleine groep bewoners. “De rechter heeft gevraagd aan de partijen of ze er zelf uit konden komen en dit is het resultaat daarvan”, laat de woordvoerster desgevraagd weten. De mogelijke boete voor zwemmen bij de recreatiesteiger bedraagt 140 euro.

Handhaving

Natuurlijk staat of valt een verbod met de handhaving daarvan. Daarvoor verwijst de gemeente Amsterdam door naar de politie of Waternet. “De ambtenaren van de gemeente zijn niet bevoegd om handhavend op te treden in het gebied. Dat zal dus de politie moeten doen of handhavers van Waternet.” Laatstgenoemde organisatie heeft nog niet op de vraag gereageerd of er gehandhaafd gaat worden.