Lifestyle & Entertainment

Ook alternatief Sinterklaasjournaal met 'echte' Zwarte Pieten te zien

Stichting De Nationale Sinterklaas start maandag met haar alternatief voor het Sinterklaasjournaal, Staff van Sinterklaas. In het programma zullen enkel ‘echte’ Zwarte Pieten te zien zijn. De stichting komt met het alternatief omdat er in het Sinterklaasjournaal en de officiële intocht van de NPO dit jaar alleen roetveegpieten te zien zijn.

“Wij zijn van mening dat Zwarte Piet zwart hoort te zijn”, vertelt Andy van Veen van Stichting De Nationale Sinterklaas maandag aan het NOS Radio 1 Journaal. “Wij merken dat heel veel mensen in Nederland diezelfde mening delen. En dit jaar is er geen optie meer om naar Zwarte Piet te kijken. Wij bieden dat alternatief.”

Alternatief Sinterklaasjournaal

Van Veen legt verder uit dat de Zwarte Pieten in hun alternatieve verhaallijn, Staff van Sinterklaas, zwart zullen zijn. “Hun haardracht hebben we wel veranderd naar bruin golfslaghaar, de dames hebben een mooie boblijn. Verder hebben onze Pieten geen gekke oorringen of overdreven rode lippen.”

Lees ook: Sinterklaasjournaal met alleen roetveegpieten vanavond op de buis

Volgend jaar wil de stichting graag nog een stapje verder. “We willen volgend jaar een alternatieve intocht organiseren. Het liefst op televisie, maar sowieso integraal op Youtube”, vervolgt Van Veen.

Het zijn niet alleen de roetveegpieten die Van Veen tegenstaan: “We vinden vooral dat de NPO heel dominant is in hun verhaallijn. Zij bepalen alles en wij moeten daar vervolgens maar in meegaan. Ze hebben bijvoorbeeld ook de hulpsinterklaas geïntroduceerd, dat vond ik een hele rare no go.”