Opmerkelijk

'Roze aidsbeeld is niet vernield maar omgewaaid'

Het roze beeld van het Aidsfonds dat in Amsterdam zou zijn vernield, blijkt te zijn omgewaaid. Op bewakingsbeelden is te zien dat het 3D-geprinte aidsbeeld uit zichzelf omvalt.

“Er stond niemand in de buurt, waarschijnlijk was het de wind”, laat de politie aan Hart van Nederland weten na berichtgeving van AT5. “Er is dus geen sprake van vandalisme.”

Het beeld, een roze vrouw die huilt, stond er pas vier dagen. Het werd zondag, op Wereld Aids Dag, op het Beursplein onthuld omdat aandacht te vragen voor aidsslachtoffers. Donderdagavond werd het kapot aangetroffen door medewerkers van het fonds.

77.000 slachtoffers

Het levensgrote kunstwerk werd onthuld door presentatrice Angela Groothuizen. Het Aidsbeeld liet iedere veertig seconden een traan om aan te geven elke veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Dat komt neer op 770.000 slachtoffers per jaar.

Het bassin waarin de vrouw stond is gevuld met water en verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.

Volgens Vermeulen zou het aidsbeeld volgende week verhuizen naar Amersfoort en zou het beeld later ook in Leeuwarden en Groningen te zien zijn. Het Aidsfonds kijkt nu of het kunstwerk kan worden gerepareerd of dat een replica kan worden gemaakt.

Foto: Aidsfonds