Misdaad

Agent met psychische problemen kan al jaren terecht bij 'Politiepoli'

Agenten en hun partners kunnen 24-uur per dag terecht bij een speciaal noodnummer als het vermoeden bestaat dat een diender psychische problemen heeft. Volgens politiesocioloog Jaap Timmer van de Vrije Universiteit van Amsterdam is deze zogenoemde Politiepoli een aantal jaren geleden ingesteld.

Het is niet bekend of de agent die maandag de gezinsmoord in Dordrecht pleegde in beeld was bij de Politiepoli.

Zelfmoord agenten

Volgens Timmer plegen agenten en medewerkers van de marechaussee gemiddeld vijf tot tien keer zelfmoord per jaar. In ongeveer 80 procent van de gevallen wordt daarbij het dienstwapen gebruikt.

Een gezinsmoord als maandag in Dordrecht komt volgens de criminoloog zelden voor. De laatste keer was vermoedelijk in 2005 toen een hoofdagent van de Korps Landelijke Politiedienst in Hilversum zijn drie zoons, zijn vrouw en zichzelf van het leven beroofde.

Medicijnen en landbouwgif

“Het aantal zelfmoorden onder agenten ligt iets hoger dan het gemiddeld aantal zelfmoorden”, zegt Timmer. “Maar zelfdodingen komen bij de politie niet meer voor dan bij andere beroepsgroepen die ook over middelen beschikken waarmee ze zelfmoord kunnen plegen.” Volgens Timmer moet je hierbij denken aan artsen en apothekers (medicijnen) en boeren (landbouwgif).

“Een zelfmoord van een agent kent altijd meerdere oorzaken. Denk daarbij aan een combinatie van schulden, relatieproblemen, werkdruk of een intern onderzoek. In dit laatste geval leeft soms de vrees dat een agent uit het korps gezet wordt en dat wordt gezien als het verlies van ‘eigen familie’.”

Politiepoli

Sinds ongeveer 2011 beschikt de Nederlandse politie over een 24-uurs noodnummer voor agenten met psychische problemen. Deze Politiepoli werd ingericht mede naar aanleiding van aanbevelingen van Jaap Timmer. Hij deed tussen 2005 en 2010 samen met en aantal andere politiewetenschappers onderzoek naar werkdruk en stress onder agenten. “Sindsdien is het onderwerp psychische problemen bespreekbaarder geworden binnen de Nederlandse politie. Het onderwerp wordt serieus genomen.”

Als een agent zich meldt bij de Politiepoli en hulp nodig heeft, dan volgt een apart traject binnen de geestelijke gezondheidszorg, speciaal voor agenten.

Psychologische autopsie

Het gezinsdrama in Dordrecht wordt door verschillende organisaties onderzocht. Naast de Rijksrecherche is ook interne zaken van het korps Rotterdam hierbij betrokken.

Na verloop van tijd zal ook een psychologische autopsie van de dader worden gemaakt. Gespecialiseerde psychologen bekijken de afgelopen periode. Met collega’s, familie en vrienden wordt een beeld geschetst van de toestand waarin de agent verkeerde. “De politie probeert op deze manier te achterhalen hoe zo’n drama een volgende keer te voorkomen is”, aldus Timmer.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl