Politiek

Inwoners Horst aan de Maas laten afvalberg spectaculair krimpen

Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk restafval weggooit? Inwoners van de Limburgse gemeente Horst aan de Maas hebben een simpele, maar zeer effectieve oplossing: gewoon al het afval scheiden.

Het kabinet wil dat we volgend jaar maximaal honderd kilo restafval per jaar weggooien. Dat wordt een flinke uitdaging, want vorig ging werd er nog 151,2 kilo aan restafval per persoon opgehaald.

Twintig soorten afval scheiden

Het roer moet dus flink om, we moeten ons afval beter gaan scheiden om minder restafval over te houden. Veel mensen leveren glas, papier en gft-afval al apart in, maar hoe zit het met het inzamelen van bijvoorbeeld plastic verpakkingen, gebruikte kleding en lege batterijen?

Lees ook: Stedelingen produceren het minste afval: hoeveel gooi jij weg?

Ook in Horst aan de Maas zijn ze ambitieus. Ze gaan daar verder dan in veel andere gemeenten in Nederland op dit moment. Sinds een paar jaar zamelt Horst aan de Maas twintig verschillende soorten afval apart in.

Voor een deel zal de manier van werken in de Limburgse gemeente bekend voorkomen. Zo heeft iedereen een eigen afvalbak waar plastic in kan. Natuurlijk zijn er ook glasbakken en wordt het oud papier en karton opgehaald met hulp van vrijwilligers.

Vuilnismannen zamelen schillen in

Wat de afscheiding in de dorpen van Horst aan de Maas uniek maakt, is dat de vuilnismannen twee keer per week langskomen om keukenafval op te halen. Bewoners kunnen hun schillen en andere etensresten in een kleine container doen en die voor hun huis op de stoep zetten.

Voor het tuinafval staan in de gemeente honderden ‘tuinkorven’ waar onder meer onkruid en takken in kunnen worden gegooid.

Het kost wat moeite, maar het resultaat liegt er niet om: acht jaar geleden gooiden bewoners nog 174 kilogram restafval weg. In 2018 is dit gedaald tot slechts 22,7 kilo per persoon. Tegelijkertijd werd er meer gft-afval ingezameld: van 16,5 kilo in 2011 naar 68,1 vorig jaar.