Opmerkelijk

Activisten zeilen wekenlang naar klimaattop Chili, maar die is afgelast

De internationale klimaattop in Chili van december is afgelast vanwege de vele protesten en onrusten in het land. Klimaatactivisten zijn al wekenlang per zeilboot onderweg naar Zuid-Amerika voor de conferentie, maar kunnen nu waarschijnlijk omdraaien.

Onder de zeilers zijn ook enkele Nederlanders. Op 2 oktober vertrokken ze vanuit Amsterdam richting Chili, met een groep van 36 klimaatactivisten. “We hebben het nieuws net gehoord”, reageert één van hen in een videobericht. “We zijn erg geraakt door deze boodschap.”

Activisten: eerlijk en duurzaam reizen

De groep, vooral studenten, was per zeilboot onderweg naar de klimaattop om te pleiten voor eerlijk en duurzaam reizen. De zeilboot Regina Maris maakt op dit moment koers richting de Kaapverdische eilanden, waarna ze eigenlijk de Atlantische Oceaan zou oversteken.

Het is nog onduidelijk waar activisten daarna naartoe zullen varen. “We gaan bekijken hoe we verdergaan met onze actie. Wat zeker is, is dat we onze missie vervolgen.”

‘Iedereen is in shock’

Volgens een Belgische activiste is de sfeer aan boord van de Regina Maris ‘triestig’. “Alle 36 mensen hier zijn gechoqueerd. We wachten op verdere informatie om te zien of we de COP ergens anders kunnen bijwonen. Het is natuurlijk erg jammer, maar we betuigen onze steun aan de Chileense bevolking en hun sociale strijd.”

Het is niet de eerste keer dat de zeilboot Regina Maris met een tegenslag te kampen heeft. Na vijf dagen moest het schip aanleggen in Frankrijk vanwege problemen met de waterzuivering.

De zeiltocht is geïnspireerd op de zestienjarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg. Zij zeilde in augustus van Europa naar New York voor de klimaattop die daar werd gehouden. Thunberg weigerde om te vliegen vanwege de uitstoot van koolstofdioxide.

Chili

In Chili zijn hevige protesten gaande tegen de regering. De kloof tussen arm en rijk in het land is groot en de arme bevolking komt nu in opstand tegen de stijgende kosten voor zorg en onderwijs.

Mogelijk wordt klimaatconferentie verplaatst. Alternatieve locaties worden onderzocht, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

activisten

Beeld: Sail to the COP