Dieren

Activisten én Zandvoorters in de bres voor damherten

Stichting Animal Rights organiseerde zaterdag een protestmars tegen het afschieten van damherten in Zandvoort. Vanaf november zijn de dieren de klos, omdat ze volgens de provincie Noord-Holland te veel schade aanrichten aan de natuur en voor verkeersonveilige situaties zorgen. Van de meeste Zandvoorters hoeft het afschieten overigens niet, iedereen moet gewoon beter uit zijn of haar doppen kijken…

Inmiddels zijn al drieduizend herten afgeschoten. En dat haalt dus helemaal niks uit, zegt Jessica Smit van Animal Rights. “Ze zijn 2 1/2 jaar aan het schieten, maar er zijn nog steeds evenveel damherten als toen het afschieten begon. Vaak is het zo: als jagers gaan schieten, zorgt dat voor hogere geboortegolven onder de dieren die nog leven.”

‘Houdt rekening met de herten’

Leven en laten leven, vinden ook veel inwoners van het damhertrijke Zandvoort. “Houdt er rekening mee”, vindt een Zandvoortse dame. “Je moet geen viooltjes gaan planten als je weet: die eten ze op. Dan kan je wel boos gaan worden, maar ja…”

Eén van hen kwam onlangs nog in botsing met een hert, met een fikse deuk in zijn auto als gevolg, maar hij steekt zijn hand in eigen boezem.”Ik heb geen problemen met de herten. Laat ze lekker lopen! We weten allemaal dat ze hier rond kunnen lopen, er lopen ook kinderen rond. Dan moet je alert zijn hé.”

Maar wat is dan wel de oplossing tegen het hertenoverschot? “Misschien voor een deel steriliseren of zo?”, peinst een inwoner hardop…