112

Achterbuurman keldergezin hoorde geschreeuw: 'Altijd al idee dat er iets niet goed was'

Een vader en zes kinderen schuilden jarenlang in een kelder onder een Drentse boerderij. Het keldergezin wachtte daar op het ‘einde der tijden’. Achterbuurman John van Dijk wist altijd al dat er iets niet in de haak was: “Hekken gingen op slot en er hingen camera’s.”<

Hij staat nog te trillen op zijn benen. Pas een uur weet Van Dijk uit Ruinerwold dat er mogelijk een heel gezin opgesloten zat in de kelder, praktisch in zijn achtertuin. “Het zijn mijn buren, al tien jaar, en ik heb nooit iets ontdekt.”

‘Hoorde kindergeschreeuw’

Wie er in de boerderij woonden, weet Van Dijk niet. Wel zag hij regelmatig een man van ‘een jaar of zestig’ bij de woning. “Hij kwam er elke dag, in een grote Volvo vol met materialen. Zodra het donker werd, vertrok hij weer. Waar hij naartoe ging? Geen idee.”

Lees ook: Persconferentie Ruinerwold: ‘Ze woonden er al negen jaar, moeder eerder overleden’

Ook dacht de buurman soms andere mensen rondom de boerderij te bespeuren. “Het moet wel zo zijn dat er meerdere mensen woonden. Ik hoorde eens iemand grasmaaien, toen hij weg was. En ik hoorde ook wel eens kindergeschreeuw.”

Keldergezin afgeschermd

Goed kon hij het allemaal niet zien, want het erf van het gezin was vakkundig afgeschermd. “Die man had zelf bomen geplant, waardoor je weinig kunt zien. Ook moest je door twee hekken heen om bij het huis te komen. Die gingen allemaal op slot.”

“Ik had al tien jaar lang het idee dat er iets niet goed was”, zegt Van Dijk. Maar een kijkje nemen op het erf durfde hij niet. “Er hangen daar overal camera’s en ze hadden een grote hond.”

Wat speelde zich af in de kelder?

De wijkagent kwam al eens bij Van Dijk informeren over het gezin. “Een aantal jaar geleden was dat. Hij vroeg of wij iets verdachts hadden gezien, maar ik kon hem niet helpen.” De achterbuurman is behoorlijk geschrokken. “Iets wat je niet graag meemaakt.”

Lees ook: Vader leeft jarenlang met zes kinderen in kelder in afwachting van ‘einde der tijden’

Over wat er zich in de boerderij heeft afgespeeld is nog veel onduidelijk. De oudste zoon van het gezin, een man van 25 jaar, zou maandag uit de boerderij verdwenen zijn en zich hebben gemeld bij een café in Ruinerwold. Hij zou verward zijn geweest, waarna de politie is gebeld.

De politie doet onderzoek en houdt alle scenario’s open over wat er zich in de woning heeft afgespeeld. Voor de zes is inmiddels “zorg en aandacht”, aldus de politie. De 58-jarige huurder van de boerderij is aangehouden, dat is niet de vader aldus burgemeester Roger de Groot van de gemeente Zuidwolde.