Politiek

Acht partijen omarmen jongerenmanifest

Acht politieke partijen omarmen de oproep om meer rekening te houden met de wensen van jongeren. CoalitieY komt met een manifest van tien voorstellen om de druk op deze generatie te verminderen.

De ChristenUnie is sinds het begin bij de organisatie betrokken. Daar voegden zich onlangs PvdA en GroenLinks bij. SP, SGP, Denk, Partij voor de Dieren en 50PLUS sluiten zich nu ook aan bij het initiatief.

Ruime steun voor Coalitie-Y

Verder scharen zich meer dan dertig jongerenorganisaties achter het manifest waar televisiepresentator Tim Hofman zich vanaf de start aan heeft verbonden. Aan de wieg van CoalitieY stonden zes jongerenorganisaties: LSVb, ISO, CNV Jongeren, JOB, Nationale Jeugdraad en PerspectieF.

CoalitieY zet zich in voor de terugkeer van de basisbeurs. Verder moet er meer zekerheid komen voor jongeren op de arbeidsmarkt en moeten er meer betaalbare woningen komen. Ook moeten jongeren meer inspraak krijgen in de kabinetsformatie.

Jeugd verbinden en betrekken

“We moeten generaties niet tegen elkaar opzetten, maar ze juist verbinden”, zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in de Volkskrant. “Tegen jongeren zeg je niet: behang jezelf met schulden, dat verdien je later wel terug. Jongeren hebben juist ademruimte nodig.”

Premier Mark Rutte zei in een gesprek in juni met CoalitieY al dat jongeren bij volgende kabinetsformaties moeten worden uitgenodigd, al benadrukte hij toen ook er niet over te gaan. Hij beloofde verder te kijken of er voldoende oog is bij wetgeving voor de gevolgen daarvan voor jongeren.

Het manifest is maandag aangeboden aan premier Rutte.

ANP