Gezondheid

Aantal rookvrije terrassen neemt toe

Steeds meer horecaondernemers kiezen er voor om hun terras deels of helemaal rookvrij te maken. Het aantal is volgens Clean Air Nederland bijna verdrievoudigd, meldt de NOS. Begin vorig jaar werd roken ontmoedigd of verboden op bijna veertig terrassen. Eind 2018 was dat aantal toegenomen tot 115.

“Terrassen waar families komen, jonge gezinnen met kinderen en ook de betere restaurants, de kwaliteitsrestaurant hebben ook de neiging rookvrij te worden”, aldus Tom Voeten van de antirook-vereniging tegen de NOS. “Wat duidelijk achterblijft zijn de café’s en kroegen in uitgaansgebieden waar vooral jongeren komen.”

Wat Vindt Nederland?

Roken op het terras, wat vindt Nederland daar eigenlijk van? Dat hebben we voorgelegd aan ons panel van Wat vindt Nederland, waaraan vandaag 2700 mensen meededen. En een groot deel – 64% – vindt het vervelend als er wordt gerookt op het terras. 33% vindt dat het wél moet kunnen.

We hebben ook de rokers naar hun ervaringen gevraagd en een kleine meerderheid van 52 % voelt zich wel eens weggekeken als ze een sigaretje opsteken op het terras. 43% van de rokers heeft daar geen last van.

Op dit moment bepalen ondernemers zelf of ze hun terras rookvrij of deels rookvrij maken. Wij vroegen of de overheid een landelijk rookverbod op terrassen zou moeten invoeren? Daar is 45% van Nederland voor, 51 % is tegen zo’n landelijk rookverbod.