112

Aanslag op Urker gezin met zwaar explosief was wraakactie voor een ander

Het gezin op Urk bij wie begin november onbekenden een zwaar explosief lieten ontploffen, is waarschijnlijk slachtoffer geworden van een wraakactie die voor iemand anders was bedoeld. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht.

De aanslag in de nacht van 2 op 3 november op de woning aan de Golfoploop zorgde voor veel schade, maar niemand raakte gewond. Volgens de politie ging het om een zelfgemaakt explosief. De explosie, in de hal van de woning vlakbij de meterkast, was zo heftig dat dakpannen van het dak werden gerukt en scheuren ontstonden in dragende muren.

Verkeerde huis

Volgens een expert van de politie was het een geluk dat vader, moeder en de twee kinderen (9 en 7 jaar oud) de slaapkamerdeuren dicht hadden. Als dat niet zo was, dan waren er mogelijk doden gevallen. De politie denkt dat de daders zich vergist hebben in het huis.

Lees ook: Zwaar vuurwerk ontploft bij huis van gezin op Urk

De politie houdt er rekening dat de aanslag eigenlijk gericht was tegen een echtpaar dat op 2 november bij de politie melding deed van mogelijk illegaal vuurwerk in dozen in een auto. In dat scenario zijn de daders de eigenaren van de auto en de dozen.

ANP