Misdaad

Aanhoudingen bij Sinterklaasintocht in Rijswijk, protestvak Heerhugowaard blijft leeg

Bij de Sinterklaasintocht in Rijswijk zijn enkele aanhoudingen verricht. Voorstanders van Zwarte Piet en protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn aanwezig. KOZP is aanwezig omdat er in de intocht in Rijswijk alleen maar Zwarte Pieten meelopen.

Dit meldt Regio15. In Rijswijk protesteert KOZP  met zo’n honderd personen vanwege de Zwarte Pieten die tijdens de intocht aanwezig zijn. Aan de overkant van de demonstratievak stonden tientallen voorstanders van Zwarte Piet. Drie van hen zijn aangehouden. Twee van hen waren door de politie gevorderd om weg te gaan. Toen diezelfde personen elders bij de intocht toch weer hun gezichten lieten zien werden zij ingerekend. Een persoon kon zich niet legitimeren.

Los van de aanhoudingen is de demonstratie zonder incidenten problemen verlopen.

Leeg vak

Demonstranten namens de actiegroep KOZP, opererend onder de lokale naam ‘Heerhugowaard kan het’, hebben zich zaterdagmiddag bij de intocht van Sinterklaas niet laten zien.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Heerhugowaard is langs de route geen gebruik gemaakt van het speciale vak voor de demonstratie. “De demonstratie is wel aangemeld, maar het aangewezen vak is niet bezet”, aldus de woordvoerder. Ook elders zijn geen demonstranten gesignaleerd.

De gemeente had speciaal voor de tegenstanders van Zwarte Piet een plek aan de Zuidtangent gereserveerd. Die plaats was in overleg met de politie gekozen, maar omwille van de veiligheid geheim gehouden.

De intocht verloopt volgens de woordvoerder “als alle jaren feestelijk”.

Bron: Regio15