Dieren

Aangifte tegen student wegens doorslikken vis in bierglas

Dierenrechtenorganisaties Bite Back, Dierbewustleven en de Vissenbescherming doen aangifte tegen een student van Fontys Hogeschool, die tijdens een introductieweek een levende goudvis in een glas bier opdronk. “Dit gedrag is buiten alle proporties en hoort niet thuis in een beschaafde samenleving”, vinden zij.

De jongen die de vis opdronk werd luid toegejuicht door zijn medestudenten. “Het is bij wet verboden dieren zonder redelijk doel pijn te doen of in hun welzijn te benadelen. Daarvan is hier duidelijk sprake”, vindt Saskia Bakker, woordvoerder bij de Vissenbescherming. “Een levende vis opdrinken en dit filmen is geen grap; het is wreedheid tegen een dier, nota bene voor de lol en dat is onacceptabel!”

‘Hoort er een beetje bij’

De organisaties hebben contact gezocht met de directeur van de hogeschool, maar van zijn reactie lusten de honden geen brood, vinden ze. “Directeur Piet van Ierland van Fontys Hogeschool verergert de situatie door dit gedrag te bagatelliseren met uitspraken als: ‘Het hoort er helaas een beetje bij’. Daarmee vergoelijkt en valideert Van Ierland het wangedrag wat uitnodigt tot herhaling.”

De organisaties verzoeken Fontys dergelijk gedrag nadrukkelijk af te keuren “en om maatregelen te nemen ter voorkoming van het gebruik van dieren tijdens introductieweken”.