Dieren

Aangespoeld plastic drama voor dieren: 'Maag van zeehondjes vol met plastic'

De aangespoelde spullen op het strand van Terschelling zorgen niet alleen voor plezier. De stukken plastic en verpakkingsmaterialen zijn slecht voor de zee en alle dieren die er leven.

De Zeehondenopvang Terschelling is donderdag druk met het redden van aangespoelde zeehondjes. “Het is normaal dat er elke dag zeehondjes aanspoelen en meestal laten we ze zelf hun weg weer terugvinden”, vertelt Guus Schweigmann van de Zeehondenopvang. “Maar door al die mensen en jeeps hier wordt het diertje bang en gaat hij zelf niet terug de zee in.” Bovendien is er ook een ander probleem, legt Guus uit. “Als hier plastic ligt, zit er ook plastic in zijn buik.”

Plastic in zijn buik

De opvang neemt het beestje mee naar een rustigere plek, waar hij wordt losgelaten. Aan het plastic in zijn buik kunnen ze helaas niets doen. “Daar hebben we het geld en de mankracht niet voor. Het is heel erg, dit spul vergiftigt de Noordzee.”

Lees ook: Toeristen helpen met opruimen aangespoeld plastic op Terschelling

Het eigenwijze zeehondje vangen blijkt echter nog een hele klus. De drie mannen proberen het dier gewapend met een mand en een oude slaapzak mee te nemen, maar dat gaat zomaar niet. Uiteindelijk lukt het toch en kan de zeehond veilig worden weggebracht.

Aangespoelde spullen

Op het strand spoelen auto-onderdelen, speelgoed en flatscreen-tv’s aan, maar ook heel veel plastic, zoals verpakkingen en piepschuim. De spullen komen uit containers die van de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, zijn gevallen.

Lees ook: Burgemeester Vlieland: ‘Opruimen van strand door burger is lief’

Het overboord slaan van 270 containers woensdagochtend betekent een enorme extra vervuiling van de oceaan. Dat zegt oceaanonderzoeker Erik van Sebille, die verbonden is aan de Universiteit Utrecht en onderzoek doet naar oceaanstromingen. Hij onderzoekt ook hoe afval en plastic zich verspreiden over de wereldzeeën.