112

Fire-Up: vier keer brand in een week bij aanmaakblokjesfabriek

Voor de vierde keer binnen een week is brand geweest bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk. Het vuur ontstond in pallets die buiten de fabriek stonden. De brandweer maakt zich zorgen over het aantal branden bij Fire-Up.

De brand van woensdag werd ontdekt door een brandwacht. Deze beveiliger liep rond na eerdere branden bij de fabriek. Eerst kwam er alleen rook uit de pallets met aanmaakblokjes, later kwamen er ook vlammen uit. De brandweer heeft de pallets met aanmaakblokjes uit elkaar getrokken en de brand geblust.

Fire-Up stilgelegd

In juli van dit jaar ging het magazijn van Fire-Up in vlammen op. En afgelopen vrijdag, zaterdag en maandag vlogen pallets spontaan in brand. Dit waren kleine brandjes maar de gemeente zag zich daardoor wel genoodzaakt in te grijpen. Op last van de burgemeester van Oisterwijk ligt de productie  van aanmaakblokjes, houtskool en briketten sinds zaterdag stil. De gemeente wil eerst dat de voorraad aanmaakblokjes in containers worden opgeslagen.

Lees ook: Aanmaakblokjesfabriek Fire-up in Oisterwijk in de hens

Volgens de brandweer zijn containers de oplossing niet. Volgens officier van dienst Sasbout Korting moet de voorraad elders opgeslagen worden. “Dit kan zo niet langer. De angst dat dit een keer tot een grote brand leidt, is bij ons wel aanwezig”, aldus Korting tegen Omroep Brabant.

Uitleg van de fabrikant

Voor directeur Kees van Opstal komt de brand van woensdag niet als verrassing. De oorzaak ligt in een vervuilde landing grondstoffen. Daardoor kan broei ontstaan in de aanmaakblokjes en dat zou de oorzaak zijn van de brand. Van Opstal laat weten dat zijn bedrijf bovenop het gevaar zit. Bij de vervuilde aanmaakblokjes staat 24 uur per dag een brandwacht.

Fire-Up is met de gemeente in overleg om tot een definitieve oplossing te komen. Volgens Van Opstal zijn de aanmaakblokjes die in de winkel liggen in ieder geval niet gevaarlijk.

In 2013 was er bij het bedrijf in Oisterwijk al een grote brand. Die werd volgens Van Opstal veroorzaakt door kortsluiting. De brand toen en die van de laatste tijd hebben niet met elkaar te maken, aldus de directeur van Fire-Up.

Beelden: Reality Foto