Misdaad

150 uur werkstraf voor vuurwerkgooier FC Utrecht

Een 32-jarige man uit Utrecht is woensdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur wegens het gooien van vuurwerk naar Ajaxkeeper André Onana, tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax op 23 december.

Verdachte Serkan E. zei ten overstaan van de rechter dat hij niet wist dat hij zwaar knalvuurwerk op het veld gooide. ”Ik dacht dat het om siervuurwerk ging. Ik heb ook nooit de bedoeling gehad om het in zijn richting te gooien.” De bedoeling van het gooien van het vuurwerk was ter verhoging van de sfeer, aldus de verdachte, Utrechtsupporter die behoort tot de zogeheten Bunnikside.

E. gooide het projectiel op het veld kort nadat Ajax de voorsprong op de thuisclub had vergroot naar 0-2. Op beelden is te zien dat het vuurwerk op enkele meters van Onana ontploft. De doelman schrikt en grijpt naar zijn hoofd. Hij heeft niets aan het incident overgehouden. Ajax heeft aangifte gedaan van het incident.

De opgelegde straf is even hoog als de eis van de officier van justitie. Naast de werkstraf legde de rechter een voorwaardelijke celstraf van zestig dagen op.

De wedstrijd werd na de ontploffing enige tijd stilgelegd. Ajax won de beladen wedstrijd met 1-3.

ANP