Gezondheid

15 jaar Moedige Moeders: 'Onze jeugd gaat naar de klote'

Stichting Moedige Moeders bestaat dit jaar vijftien jaar. De groep vrijwilligers streeft ernaar drugs en alcoholproblematiek in Nederland in kaart te brengen en aan te pakken. Afgelopen jaren hebben ze duizenden hulpvragen behandeld en waren ze op tientallen plekken in Nederland actief.

De Moedige Moeders kwamen verschillende keren in het nieuws met onder andere de campagne ‘Fuck Drugs’ en een petitie tegen softdrugs in 2017. Volgens de moeders is het tijd dat Nederland wakker wordt en stopt met het normaliseren van drugsgebruik.

Cokepunt

José Postema is zo’n moedige moeder. Haar zoon Robby (29) is al bijna vijftien jaar verslaafd aan cocaïne. In de beginperiode van zijn verslaving krijgt José het boek Cokepunt van een vriend. Het is uitgegeven door Moedige Moeders. “Ik las dat boek en ik dacht: ‘Ik had het kunnen schrijven.’ Ik herkende zoveel”, vertelt Postema.

De verslaving van Robby heeft een diepe impact op het hele gezin. “Ik heb messen en pistolen tegen mijn hoofd gehad. Mijn dochter is bedreigd door dealers die geld wilden zien. Robby heeft vastgezeten in Duitsland omdat hij wiet over de grens smokkelde in ruil voor coke. Hij is verschillende keren afgekickt maar daarna ook verschillende keren teruggevallen en met overdosis opgenomen geweest op de Intensive Care.”

Moedige moeders

De kracht van moedige moeders is dat zij echt begrijpen wat het met je doet. “Ik ben de schaamte voorbij. Ik zou wel willen schreeuwen. Iemand moet luisteren. Onze jeugd gaat naar de klote. Die dealers staan hier bij het schoolplein. Die jongeren worden steeds jonger verslaafd en de overheid wil maar legaliseren.”