Tiental verwaarloosde paarden uit stal bevrijd: stonden tot de knieën in uitwerpselen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie hebben eind november veertien paarden bevrijd uit een zwaar vervallen stal. Ze stonden tot hun knieën in een laag mest van 1,5 meter en konden nergens droog liggen.

De paarden zouden anderhalf tot twee jaar in een donkere, vuile schuur met geïmproviseerde boxen hebben gestaan. Ze zakten soms tot de knieën in hun uitwerpselen waardoor de hoeven van de dieren niet direct bekeken konden worden. Het kostte de hulpdiensten uren om met een slijptol, breekijzers en rieken de paarden los te krijgen.

‘Turkse sloffen’

Een aantal paarden bleek ‘Turkse sloffen’ te hebben. Dit is een pijnlijke aandoening waarbij de hoeven zo lang zijn geworden dat ze omkrullen. De dieren zijn direct overgebracht naar een opvangadres waar ze zijn schoongemaakt, verzorgd en medisch gecontroleerd.

Proces verbaal

Wat de precieze locatie is van de stal is niet bekend. De stal kwam in beeld nadat iemand, die zich grote zorgen maakte over de paarden, een melding had gedaan. Tegen de eigenaar wordt een proces verbaal gemaakt.

Bron: Dierenbescherming