112

Aanhangers Zwarte Piet hangen honderden posters op in Den Haag en Leeuwarden

Zwarte Piet-aanhangers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden posters opgehangen in Den Haag en Leeuwarden.

Op het plakkaat is Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie te zien in een outfit van Zwarte Piet. Daarnaast staat er in tekst bij ‘Den Haag houdt van Zwarte Piet, Niet van Zeurpieten’.

De posters hangen op meerdere plekken in de stad. Peter Boelhouwer, die de sinterklaasintocht in Den Haag organiseert, heeft een schoonmaakbedrijf ingehuurd om de posters weg te laten halen.

“We laten alleen de posters verwijderen die op hinderlijke plekken staan”, laat Boelhouder weten. “Je moet hierbij denken aan ruiten van ondernemers, die hebben hier natuurlijk veel last van.” Een winkelier heeft via een beveiligingscamera beelden gemaakt van de posterplakkers.

Reactie Jerry Afriyie

Afriyie laat in een schriftelijke reactie weten: “Deze posteractie is een persoonlijke aanval en maakt opnieuw duidelijk dat ons protest tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet noodzakelijk is. Wij willen een inclusief sinterklaasfeest voor iedereen. Daarom gaan we vandaag in zes Nederlandse steden en op Curaçao de straat op.”

Wie er precies achter de posteractie zit, is onduidelijk.

(Tekst gaat verder onder de tweet).

Ook in Leeuwarden

De posters in Leeuwarden, ondertekend door ‘de Blokkeerpieten’, toonden een tekening van Sinterklaas met het gezicht van Hitler en een hakenkruis op de mijter, voorzien van de tekst ‘Ús Pyt bliuwt swart, ús mienskip wit. Wy dogge it foar de bern’ (‘Onze Piet blijft zwart, onze gemeenschap wit. We doen het voor de kinderen’).

Beeld: Regio15.nl