112

Politici noemen liquidatie 'maffiapraktijken' en 'aanslag op onze rechtsstaat'

Premier Rutte noemt de berichten over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam zeer verontrustend. Volgens hem zitten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) er bovenop. Ook minister Dekker voor Rechtsbescherming is zeer verontrust. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat zich door politie en OM bijpraten. Hij komt later vandaag met een verklaring.

Tweede Kamerleden reageren geschokt op de liquidatie en spreken van een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat. CDA’er Chris van Dam noemt de liquidatie “een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia.” PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt de gruwelijke moord op klaarlichte dag een aanslag op de vrijheid van alle advocaten. “Mijn gedachten gaan vooral uit naar zijn gezin en de andere nabestaanden op deze inktzwarte dag.”

Kroongetuigenregeling

Kuiken en Van Dam willen een Kamerdebat. “We moeten daarbij zeker kijken naar de kroongetuigenregeling, of er voldoende waarborgen zijn voor de mensen eromheen dat ze voldoende beveiligd zijn,” aldus het CDA-Kamerlid. “Dit is pure intimidatie, bedoeld om de kroongetuige zijn mond te laten houden.”

VVD’er Dilan Yeşilgöz noemt de liquidatie “zeer, zeer schokkend” en heeft het over een ongelooflijk verdrietige dag en Italiaanse maffiapraktijken. “Leef mee met de familie en vrienden van het slachtoffer.” Haar D66-collega Maarten Groothuizen spreekt van een ongehoorde escalatie van het geweld.

PVV-fractievoorzitter Wilders begon zijn bijdrage tijdens de Algemene Beschouwingen vandaag ook met een geschokte reactie op de gebeurtenissen. “Ik wil zijn familie, vrienden en kennissen uit de grond van mijn hart condoleren, en wil zeggen dat ik de beroepsgroep van advocaten steun. Ik hoop dat, of het nu familieleden of collega-advocaten zijn, dat ze de bescherming krijgen die ze nodig hebben in dit moeilijke vak.”

Lees ook: Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd in Amsterdam