Politiek

Oppositie laakt plannen Prinsjesdag: 'Verschrikkelijk'

Een deel van de oppositiepartijen veegt de vloer aan met de plannen van het kabinet die op Prinsjesdag in de troonrede zijn gepresenteerd. Andere partijen uit de oppositie reageren met nuances. Belangrijk, want het kabinet-Rutte is in de Eerste Kamer afhankelijk van oppositiepartijen. De regering heeft daar sinds eerder dit jaar geen meerderheid meer.

Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV noemt de plannen “verschrikkelijk”. Volgens hem hebben veel mensen niets van de economische groei gemerkt. Hij had gehoopt dat er geld zou worden teruggegeven aan de mensen: “Dan doe je wat.”

Lees ook: Troonrede voorgelezen door koning mét baard

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zegt voor volgend jaar ambitie en daadkracht te missen. “De crisis in de publieke sector wordt niet aangepakt. Het Urgenda-klimaatdoel voor volgend jaar wordt niet gehaald. De wachtlijsten in de jeugdzorg worden niet opgelost. Dat kan beter.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt “zeker dingen” te hebben gehoord die hem aanspreken. Maar “terwijl kinderen straks pas vanaf vijf jaar naar school dreigen te gaan, hoorde ik niks over extra geld voor onderwijs. Terwijl steeds meer mensen geen betaalbaar huis kunnen vinden, hoorde ik niks over een huurverlaging.”

‘Misser’

De troonrede is een “misser”, vindt SP-leider Lilian Marijnissen. Ze wijst erop dat “de economie draait als een tierelier” en ze “had gehoopt dat het kabinet veel meer zou investeren”. Ze is bovendien sceptisch over de kabinetsplannen die haar wél aanstaan. Want vorig jaar zijn veel beloften “ook niet waargemaakt”.

SGP-leider Kees van der Staaij vraagt zich of of we wel crisisbestendig zijn: “Het begrotingsoverschot slinkt en in 2021 dreigt er zelfs een tekort. Daarmee kun je geen tegenvallers en andere economische schokgolven opvangen.”

Lees ook: Zorgtoeslag met paar tientjes omhoog

Een teleurgestelde 50PLUS-voorman Henk Krol noemt ouderen ook “dit jaar weer het kind van de rekening. Over de dreigende pensioenkortingen geen woord”. Het kabinet doet volgens hem ten onrechte alsof het niets aan de pensioenspelregels kan doen.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie laat weten dat de plannen van het kabinet in de troonrede “heel anders zijn dan wat ik zou willen.” Ook Tunahan Kuzu van DENK plaatst kritische kanttekeningen. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stelt dat de welvaart in Nederland ten koste gaat van andere landen. Daar heeft ze niets over gehoord, zegt ze.

ANP