Misdaad

Hongaarse advocaat: 'Laagste gevangenisstraf drugshandel tussen twee en vijf jaar'

De kans zit er dik in dat de twee Nederlanders die vastzitten in Hongarije voor drugshandel voor minimaal vijf jaar achter de tralies verdwijnen. Dat zegt de Hongaarse advocaat Csaba Rumi tegen Hart van Nederland.

“De laagste gevangenisstraf varieert sussen de twee en de vijf jaar. Daarna vijf tot tien en tot slot acht tot twintig jaar of levenslang”, zegt Rumi. “En helaas vallen deze twee heren naar verwachting in de laatste categorie, omdat ze heel veel drugs bij zich hadden.”

Lees ook: Hongaarse politie vindt nog meer drugs in auto van opgepakte Nederlanders

Gezien de ernst van het vergrijp is het goed mogelijk dat de twee Nederlandse verdachten tijdens het onderzoek in de Hongaarse cel blijven. En dat onderzoek kan anderhalf tot twee jaar in beslag nemen.

Lees ook: ‘Drugs is makkelijk te krijgen op Sziget’

Rumi: “Ik ga er vanuit dat de Hongaarse politie contact opneemt met de Nederlandse collega’s om erachter te komen hoe het ├╝berhaupt mogelijk is om zo’n grote hoeveelheid drugs vanuit Nederland naar Hongarije te smokkelen. Daarna gaat het dossier naar de rechter en komt, denk ik, binnen twee tot drie jaar de eerste uitspraak van de rechter.”

Lees ook: Inwoners Stadskanaal kunnen arrestatie drugsatleet nauwelijks geloven: ‘Het zijn doodnormale jongens’

De Nederlanders werden op het Sziget Festival in Boedapest opgepakt voor drugshandel. Bij hun tent werd een kilo coke gevonden, ruim 450 voorgedraaide joints en 100 gram marihuana. Later werd in de auto van de Nederlanders nog een grote hoeveelheid drugs gevonden.