Lifestyle & Entertainment

Op de bonnefooi op vakantie raakt uit de mode: alles anders door boekingwebsites

Het raakt uit de mode om op vakantie te gaan zonder vooraf iets te boeken. Vier op de vijf vakantiegangers hebben van tevoren in ieder geval een slaapplek geregeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research.

In de lente en zomer van 2018 gingen Nederlanders 3,2 miljoen keer op de bonnefooi op vakantie, een kwart minder dan een jaar eerder. Ook in de jaren daarvoor was er sprake van een dalende trend. Hoe mensen op vakantie gaan, is snel aan het veranderen. Weggaan zonder iets te boeken past daar vaak niet meer bij, legt Marieke Politiek van NBTC-NIPO Research uit.

Flexibiliteit

De opkomst van platforms als Booking.com heeft veel veranderd, merkt ze. “Mensen gaan op de bonnefooi op vakantie omdat ze hun eigen plan willen trekken. Maar wie online een hotel boekt, kan vaak kort van tevoren gratis annuleren. Dan hebben ze die flexibiliteit ook, terwijl ze wel een beetje zekerheid hebben en kunnen selecteren op kwaliteit en prijs.”

Steeds meer Nederlanders huren van tevoren een huisje via bijvoorbeeld Airbnb. Dat is niet altijd makkelijk ter plekke te regelen. Ook de steeds populairdere korte vakanties, zoals een weekendje naar Londen, lenen zich niet zo voor spontane plannen.

ANP