Dieren

Dierenbescherming wil voorkomen dat ouderen dieren moeten afstaan en zoekt 'dierenbuddy's'

Ouderen die niet meer in staat zijn om volledig voor hun dieren te zorgen krijgen hulp van de Dierenbescherming, zodat ze geen afscheid hoeven te nemen van hun huisgenootjes. Een zogenoemde ‘dierenbuddy’ kan helpen door bijvoorbeeld de hond uit te laten, meldt het AD. Het dierenbuddy-project start in Rotterdam en Ridderkerk, daarna wordt het project in de overige gemeenten gestart.

De Dierenbescherming hoopt dat het project aan twee kanten snijdt: niet alleen kan het huisdier (of huisdieren) gewoon thuis blijven wonen, ook geeft het dierenliefhebbers die om wat voor reden dan ook zelf geen dieren hebben, de kans om tijd door te brengen met een dier.

Aandacht voor baasje

Wel wordt van de buddy verwacht dat hij of zij ook de nodige aandacht geeft aan de oudere. “We willen niet dat de vrijwilliger binnenkomt, zijn klus klaart en weggaat. Aandacht voor de bewoner is net zo belangrijk als aandacht voor het dier”, zegt Jan Jolij van de Dierenbescherming tegen de krant.

In Amsterdam, waar het project verleden jaar al is gestart, is het buddy-project al een groot succes: “Daar hebben we nu tussen de 30 en 40 adressen. Er is echt veel behoefte aan. De verwachting is dat dit in Rotterdam hetzelfde zal zijn”.