Opmerkelijk

Appie startte een 'minimacamping': 'Ik gun al die gezinnen gewoon een zorgeloze week!'

Mensen die weinig geld hebben kunnen een week gratis kamperen op Polemonium in Opende, waar de eerste camping voor minima is geopend. Vanaf 24-7 zitten ze 4 weken lang vol. De camping is een initiatief van Appie Wijma, een weldoener die het zelf ook niet breed heeft maar wiens devies is: “Wat ik heb, geef ik weg”.

Appie had vier tenten voor minima willen inrichten maar dat is een veelvoud daarvan geworden dankzij gratis tenten en materialen die uit het hele land werden aangeboden. Daarnaast hebben allerlei ondernemers toegezegd langs te komen om mensen te vermaken, met een stoelmassage bijvoorbeeld.

Talloze donaties

Verder wordt ook nog van alles gedoneerd door mensen die het een sympathiek initiatief vinden. Appie somt op wat hij heeft ontvangen, en er komen nog steeds mensen langs om dingen te brengen: 25 fietsen, een tafeltennistafel, stoelen, pannen, honderden tentjes, wc-papier, maandverband, toetjes, Pampers.

De plaatselijke slager gaat iedere week voor 50 man een barbecue verzorgen, muziekgroepen komen langs om op te treden, op woensdag komt iemand pannenkoeken bakken, er komt iemand van een dierenpark langs met dieren en er wordt een bingo georganiseerd. Eén bedrijf heeft ‘s avonds om 23.00 uur in het donker nog een schommel geplaatst, plus twee picknickbanken. Het ontroert Appie. “Heel Nederland is zo lief.”

‘Zorgeloze week’

“Ik kom zoveel armoede tegen”, vervolgt Appie, “ook omdat ik de ‘voedseltuin’ run. Ik heb een zwak voor de mens die het minder heeft. Ik kan niet tegen onrecht. En dan hoor je van die kinderen dat ze nog nooit op vakantie zijn geweest. Ik gun al die gezinnen gewoon een zorgeloze week.”

Appie hoopt van harte dat mensen zijn voorbeeld zullen volgen. “Druppels kunnen een regenbui worden!”

Meer over Appie’s camping om 22:30 in Hart van Nederland