Weer & Verkeer

Zijn weginspecteurs nog wel veilig tijdens het werk?

De agressie tegen weginspecteurs loopt de spuigaten uit. Driekwart van de driehonderd dienders van Rijkswaterstaat krijgt bijna dagelijks te maken met agressie zoals opgestoken middelvingers, schelden of erger. Tot fysiek geweld aan toe.

Rijkswaterstaat is het goed zat en spreekt zich vandaag fel uit tegen deze wanpraktijken. Directeur-generaal Michèle Blom doet dat in een interview in de Telegraaf. “Ik zoek nooit de publiciteit, maar nu ik merk dat het van kwaad tot erger wordt met agressief gedrag jegens onze mensen, maak ik graag een uitzondering” aldus de Blom tegen de krant. Een opgestoken duim zou juist meer van toepassing zijn. Helemaal omdat de weginspecteurs er zijn voor de veiligheid van de overige weggebruikers.

Waarom die agressie tegen weginspecteurs?

Waarom automobilisten zich regelmatig laten ontlokken tot agressie tegen de weginspecteurs? Voormalig verkeersofficier Koos Spee heeft wel een idee. Hij legt uit aan Hart van Nederland: “We zitten met zijn allen langer op de weg. En bovenal: we staan langer in de file. Daardoor raken automobilisten opgefokt.” Spee heeft in zijn tijd als officier van justitie vaker met agressieve automobilisten te maken gehad. “En het gekke is: het zijn lang niet altijd asociale types. Er verschenen heel vaak keurige mensen bij mij” aldus Spee.

Van kwaad tot erger

Blom deelt de schokkende details die zij vanaf de werkvloer heeft meegekregen: “Soms moeten onze mensen wegspringen omdat er zelfs automobilisten zijn die je proberen aan te rijden. De werkomstandigheden worden er alleen maar gevaarlijker op en dat is een pijnlijke waarneming.” Volgens de directeur-generaal werden er de eerste maanden van dit jaar al elf meldingen gemaakt van fysiek geweld tegen weginspecteurs. Daarnaast werd er 22 keer een dienstauto of bot/pijlwagen aangereden.

Weginspecteurs zijn officieel boa, buitengewoon opsporingsambtenaar, en mogen dus boetes uitdelen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen voor het negeren van een rood kruis of voor het rijden over een vluchtstrook. Dit jaar zijn er al 1684 bekeuringen uitgedeeld door de boa’s van Rijkswaterstaat. Het is nu juli en we zijn daarmee net over de helft van 2019. Vorig jaar werden er – in totaal – 1729 boetes uitgedeeld.