Misdaad

Dit jaar al twee keer meer huurders opgelicht

 

Dit jaar zijn er al twee keer meer huurders opgelicht dan vorig jaar. Door de krappe woningmarkt zijn woningzoekenden een makkelijker slachtoffer. Ze zijn sneller bereid om zomaar borg te storten om hun kansen op een woning te vergroten. Helaas komen gedupeerden vaak bedrogen uit.

De fraudehelpdesk registreerde in 2018 in totaal 219 meldingen, nu zijn er al 193 gevallen geregistreerd.

Twintig huurders voor één woning

In Eindhoven zijn tientallen mensen opgelicht door een vrouw die zich op marktplaats voordeed als verhuurder van een appartement. Deze mensen betaalden een borg van 1500 euro en planden een sleuteloverdracht met de vrouw. Maar die sleutel kregen ze nooit en de vrouw is nu onvindbaar.

De slachtoffers startten samen een whatsapp-groep waarin ze elkaar op de hoogte houden. Zeven van hen hebben inmiddels aangifte gedaan en de politie is een onderzoek gestart.

Huis online tijdens vakantie

Niels Berkelmans is een van de gedupeerden. Hij kwam de woning op Marktplaats tegen en reageerde meteen. Niels zoekt al lang en het is moeilijk een betaalbare woning te vinden, dus reageerde hij meteen.

Na het ontvangen van het huurcontract maakte hij twee maanden borg over. Afgelopen zondag zou de sleuteloverdracht zijn, maar toen hij de woning binnenkwam zaten daar nog 20 anderen. De woning bleek helemaal niet te huur en de rechtmatige huurder wist niks van de situatie af. Het huis was online gezet door een huisoppas toen de huurder op vakantie was.