112

Zwaardere straf voor doodrijder Tom van Tol na hoger beroep

De automobilist die in september 2015 de 23-jarige Tom van Tol uit Aalsmeer doodreed heeft in hoger beroep een hogere straf opgelegd gekregen dan werd geëist. John P. uit Hoofddorp moet 36 maanden gevangenisstraf uitzitten, daarbovenop krijgt de man een rijontzegging van 5 jaar.

Het Gerechtshof in Amsterdam behandelde de rechtszaak in hoger beroep.

Tom en zijn toen 18-jarige nichtje werden in september 2015 aangereden op de Oosteinderweg in Aalsmeer door een automobilist nadat ze met de fiets terug naar huis reden van de Aalsmeerse feestweek. De dader is eerder door de rechtbank veroordeeld tot 30 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar: de bestuurder had te veel drank op en reed te hard. Tom overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Zijn nichtje raakte zwaargewond en moest revalideren.

Reconstructie

De opgelegde straf viel hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De eis was 30 maanden cel en vijf jaar rijontzegging en de rechter verhoogde deze naar 36 maanden cel en vijf jaar rijontzegging vanwege asociaal rijgedrag. Uit het reconstructie-onderzoek van de politie na het dodelijke ongeval is gebleken dat P. met veel te hoge snelheid over de Oosteinderweg heeft gereden.

P. die eerder aangaf zijn straf te zullen aanvaarden, spande alsnog een hoger beroep aan. Hij wilde zij straf niet ontlopen, aldus P., maar wilde zijn leven weer oppakken en zag daarom liever een taakstraf die hij bijvoorbeeld zou kunnen ‘uitzitten’ in een revalidatiecentrum.

De nabestaanden van Tom reageren opgelucht na de uitspraak van de rechter.