Gezondheid

Zomervakantie een hel voor kinderen in slechte thuissituatie

Voor de meeste kinderen is de zomervakantie één groot feest, maar voor een klein deel kan de vakantie niet snel genoeg voorbij zijn. Naomi Dessaur, voormalig maatschappelijk werker bij bureau Jeugdzorg, geeft al jaren training in het herkennen van kindermishandeling en roept nu iedereen op om alert te zijn op de signalen van mishandeling.

“In de vakantie verslechterd over het algemeen de thuissituatie van kinderen die mishandeld worden”, vertelt Dessaur. “Omdat kinderen hele dagen thuis zijn en er vaak geen geld is voor leuke dingen gaat het stressniveau in het gezin omhoog. Hierdoor worden mishandelingen regelmatiger.”

Geen uitweg

Omdat in de vakantie alles even op pauze komt te staan, hebben kinderen geen uitweg meer: “Normaliter kan een kind aan de situatie ontsnappen door naar school te gaan of met vrienden af te spreken. In de zomervakantie valt dit weg en staat het kind er zes weken alleen voor.”

Wees extra alert

Dessaur roept dan ook op om in de laatste dagen voor de vakantie extra alert te zijn. “Als omgeving kun je opletten of kinderen stiller worden naarmate de vakantie dichterbij komt. Vraag ze bijvoorbeeld eens of ze zin hebben in de vakantie of ze nog leuke dingen gaan doen.” Als kinderen hier negatief op antwoorden kan er meer aan de hand zijn.

Maak jij je zorgen over iemand in jouw omgeving? Kijk dan op vooreenveiligthuis.nl.