112

Zeven mannen vast voor beramen grote aanslag in Nederland

De politie heeft met de aanhouding van zeven mannen mogelijk een grote terroristische aanslag in Nederland voorkomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de verdachten vergevorderd met het plannen van een aanslag op een evenement.

Ze wilden volgens het OM vermoedelijk machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken om ‘veel slachtoffers te maken’. Op een andere plaats zouden de verdachten een autobom willen laten ontploffen. Bij de aanhoudingen, waarvoor diverse antiterreureenheden werden ingezet, vond de politie vijf handvuurwapens.

Lees ook: Politie geeft beelden vrij van inval en arrestatie voor beramen aanslag

Uitreizen naar IS-gebied

Drie van de verdachten werden donderdag in Arnhem opgepakt, twee in Rotterdam, een in Vlaardingen en een in Huissen. Aan de aanhoudingen zijn volgens het OM maanden van onderzoek voorafgegaan. Dat begon in april met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees die in Arnhem woont. Hij zou met een groep een aanslag willen plegen.

Lees ook: ‘Vier concrete aanslagen voorkomen in Nederland’

In 2017 werd hij nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Dreigingsniveau ongewijzigd

De aanhouding van zeven terrorismeverdachten past ”in het huidige dreigingsbeeld”, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De kans op een aanslag in Nederland is reëel. ”Ook in Nederland opereren jihadistische netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhoudingen van vandaag moeten in dat licht worden gezien”, aldus de NCTV.

Het zogeheten dreigingsniveau is naar inschatting van de NCTV al geruime tijd 4 op een schaal van 5. Dat is ongewijzigd.

Vergaande vorderingen

Op welk evenement de verdachten het gemunt hadden, heeft het OM niet bekendgemaakt. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten op zoek waren naar kalasjnikovs, handgranaten, handvuurwapens, bomvesten en grondstoffen voor een of meerdere bommen. ”Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten”, aldus justitie.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze mogen momenteel alleen contact hebben met hun advocaten.

Samenleving liep geen gevaar

De terroristische groep die een aanslag beraamde, was een ”behoorlijk eind in de voorbereiding.” Maar het was niet zo dat het bijna te laat was, aldus minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. ”De samenleving liep geen gevaar.”

Hij noemt de verijdelde aanslag ”in zekere zin heftig, maar gelukkig ook goed nieuws.”

Collega Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt trots te zijn op het werk van de AIVD en de samenwerking met OM en politie. De AIVD valt onder haar ministerie.

Beelden: SPS Media

ANP/Redactie