Gezondheid

Zet je schrap: 'Wij zijn niet gewend aan deze weersomstandigheden en temperaturen'

Nederland staat aan het begin van een officiële hittegolf. Daar zijn nog drie dagen voor nodig waarbij het in De Bilt 30 graden of meer is.

Van een hittegolf is sprake bij vijf opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is.

Dit zijn de tips van onze weerman Piet Paulusma:

Zonnen? De UV-straling komt rond 7 uit. Dat is hoog en betekent geregeld insmeren. Gemiddeld al na 15 of 20 minuten. De huid kan snel verbranden.

Met de auto op er op uit? Neem drinken mee voor onderweg, vooral water. Als je in een file terechtkomt is met deze warmte drinken meer dan noodzakelijk.

Warmte in huis? In de vroege ochtend en in de avond eerst nog even de woning laten doorwaaien. Alles even tegen elkaar open zetten.

Huisdieren? Niet in een afgesloten kleine ruimte achterlaten zoals in een auto. De dieren moeten ook voldoende ventilatie hebben en water.

Voor een ieder die buiten aan het werk is: hou rekening met de zomerwarmte en de felle zon. Zoek, indien mogelijk, af en toe even de schaduw op en scherm hoofd en lichaam goed af. Niet alleen werken in de zon vraagt alert te zijn. Ook op evenemententerreinen of bijvoorbeeld op de camping, het strand en thuis moeten we alert met de hitte en zon omgaan.

Zware hittegolf-week

Het wordt een zware hittegolf-week. Wij zijn niet gewend aan deze weersomstandigheden en temperaturen. Ook de avonden zijn vaak eerst nog tropisch heet en de nachten warm!

Dinsdag is het ook al op grote schaal tropisch warm. In de oostelijke Randstad kan het tot 32 graden worden en ook in Rotterdam en Amsterdam wordt het 30 graden, in het binnenland zelfs plaatselijk 35 graden. Zo warm is het volgens het weerbureau dit jaar nog niet geweest.

Dit jaar was er al twee keer eerder een regionale hittegolf: vorige week in Twente en eind juni, begin juli in het Limburgse Arcen.

FNV deelt ijsjes en water uit aan bouwvakkers in verband met het warme weer:

Redactie/ANP