Dieren

'Wolvin lijkt zich te vestigen op de Veluwe'

Een wolvin uit een Duitse roedel lijkt zich definitief te vestigen op Noord-Veluwe. Dat concluderen de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland nu blijkt dat deze wolvin territoriale activiteiten ontplooit. Ze bakent haar leefgebied af met keutels op zandpaden en dat doen volgens een woordvoerder van de organisaties alleen wolven die zich ergens willen vestigen. Rondtrekkende wolven laten zo min mogelijk sporen achter.

Lees ook: ‘Hond in wolfskleren’ bij Maas gered

Sinds het begin van de zomer krijgt Wolven in Nederland heel veel meldingen over het dier op de Noord-Veluwe. De wolvenorganisaties hebben samen met de provincie Gelderland natuurbeheerders op de Veluwe ingelicht. “Ze moeten bijvoorbeeld nadenken over losloopgebieden voor honden en over schaapskuddes”, zegt de woordvoerder. Er is nog geen wolvenschade gemeld door boeren, waarschijnlijk omdat het dier meer dan voldoende jong wild te eten heeft.

Lees ook: Wolf wil zich mogelijk vestigen in Drenthe

Het aantal in ons land gesignaleerde wolven staat inmiddels op acht, maakte de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) vrijdag bekend. Van zes dieren is de laatste drie maanden niets meer vernomen. Een mannelijk dier is vanuit Friesland via de Flevopolder naar België gezworven en vormt daar nu een paartje met een wolvin die zich eerder al vanuit Nederland in Vlaanderen vestigde.

Lees ook: Wolf slaat twee keer toe bij dezelfde boer

De wolvin op de Veluwe zwierf eerder door Groningen en Drenthe. Of ze op de Veluwe een partner heeft gevonden moet blijken uit onderzoek op de typische keutels die worden gevonden door vrijwilligers, die elke twee weken het leefgebied van de wolvin doorzoeken. Een wolvenkeutel is volgens de organisaties opvallend: lang en dik en met duidelijk zichtbare resten van botten en haren.

ANP