Politiek

Wat vindt Nederland: moeten winkeltijden worden verruimd?

De gemeenteraad Smallingerland, waar Drachten onder valt, kwam eigenlijk bij elkaar om te praten over koopzondagen, maar het liep een beetje uit de hand.

Dinsdagavond stemden de partijen namelijk in met een voorstel waardoor winkels in de Friese plaats alle dagen van het jaar 24 uur open mogen zijn. En dat is uniek in Nederland.
Met Kerst, Pinksteren, Pasen, Suikerfeest, op 4 mei en alle zondagen mogen winkeliers open. Het nieuwe beleid gaat volgens Leeuwarder Courant volgende maand in.

“Van God los!”

Als vanzelfsprekend is de ChristenUnie niet blij. “Dit is onverantwoord. Wij hebben als raad geen idee wat hier gebeurt. Het is van God los,” briest hun raadslid Klaas van Veelen tevergeefs.
Coalitiepartijen ELP, VVD, PvdA, GroenLinks en FNP houden voet bij stuk. Op 1 juli wordt de nieuwe maatregel gevierd. Er is dan een groot feest in de winkelstraten.

Vooralsnog is het nog niet zo dat je dinsdagnacht om 03:00 een emmer bij HEMA kan gaan kopen. Supermarkten gaan voorzichtig elke zondag open en winkels in het centrum verwelkomen iedere laatste zondag hun klanten.

Wat vindt Nederland?

Een hoop ophef dus in Drachten over de openingstijden van winkels. Maar hoe ligt dat in de rest van Nederland? Zijn we een beetje tevreden over de openingstijden? Die vraag legden we voor aan 1500 leden van ons Wat vindt Nederland-panel. De overgrote meerderheid (83%) vindt de huidige openingstijden binnen hun gemeente prima. Voor hen hoeft er niks veranderd te worden.

Slechts 16% procent is niet tevreden met de huidige openingstijden. Binnen deze groep wil 76% procent dat de winkels langer open blijven. 21% ziet winkels liever vroeger sluiten.

Beeld: Google Maps