112

Willem en Astrid Holleeder clashen opnieuw in rechtbank

Willem Holleeder en zijn zus Astrid zijn elkaar opnieuw in de haren gevlogen in de rechtbank. Dat gebeurde op de dag dat de rechter besloot dat Willem Holleeder verdachte blijft in de moordzaak op zijn zwager Cor van Hout.

Broer en zus raakten verwikkeld in een ruzie, waarin Holleeder zijn zus ”een fantast, een leugenaar en een parasiet” noemde. Op haar beurt beet Astrid hem toe dat hij voor zes moorden terechtstaat. ”Dat is genoeg, jongen. Genoeg voor levenslang.”

Holleeders advocaat had om opheffing van het voorarrest gevraagd, omdat er geen enkel bewijs is volgens hem dat Holleeder in 2003 zijn vroegere handlanger doodschoot. Bovendien zouden er tal van anderen zijn die een motief hadden om Van Hout om te brengen, maar die mogelijkheden zijn volgens de advocaat nooit goed onderzocht. De rechter wil daar niks van weten.

Ook advocaat Jansen moet het ontgelden

Zij opende ook de aanval op Holleeders advocaat Sander Janssen.

Astrid zei onder meer dat ze ”helemaal klaar” is met Janssen. Holleeder en zijn raadsman zeiden dat ze te ver ging met haar uitlatingen tegen Janssen. Aanleiding voor haar heftige aanval zou het feit zijn dat haar foto’s zijn toegestuurd van haar kleinkinderen, vermoedelijk bij wijze van dreigement. Janssen moet weten dat dat is gebeurd, aldus Astrid.

Bericht gaat verder onder de video:

Astrid is een belangrijke getuige in het proces tegen haar broer. Zij heeft gesprekken met haar broer heimelijk opgenomen, om bewijs tegen hem te verzamelen. Naast Astrid is ook zus Sonja getuige in het proces. Astrid zei donderdag dat haar broer veel meer op zijn geweten heeft dan waarvoor hij terechtstaat.

Lees ook: Astrid Holleeder: ‘Ik stopte het microfoontje waar je een tampon stopt’

De rechtbank bespreekt momenteel het dossier rond de liquidatie van Holleeders vroegere ‘bloedgabber’ Cor van Hout. Astrid Holleeder heeft over deze moord belastende verklaringen afgelegd. Sonja Holleeder was de partner van Van Hout, die op 24 januari 2003 werd doodgeschoten. Ook Van Houts vriend Robert ter Haak werd toen dodelijk getroffen.

‘Moorden moet stoppen’

Tijdens het verhoor raakte Astrid Holleeder geregeld zeer geëmotioneerd en geagiteerd. Zij voelt zich geïsoleerd, gewantrouwd en niet gesteund, ook niet door justitie. Haar motivatie om te getuigen is haar overtuiging dat het moorden moet stoppen, zo heeft zij bij herhaling aangegeven.