Politiek

Wilders blaast cartoonwedstrijd af: 'Er staat een prijs op mijn hoofd'

PVV-leider Geert Wilders heeft zijn omstreden cartoonwedstrijd afgeblazen. Dat stelt de politicus donderdagavond in een schriftelijke verklaring op Twitter. “Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan,” schrijft hij.

Volgens Wilders lopen de dreigementen jegens hem “de spuigaten uit”. “Er staat een prijs op mijn hoofd, een hoge Pakistaanse geestelijke heeft – zo vertelde de NCTb me recent – een fatwa tegen me uitgesproken en er is iemand die claimde me te willen vermoorden.” Naast zijn eigen veiligheid vreest de politicus ook voor de veiligheid van anderen: “Inmiddels lopen ook anderen gevaar door alle dreigementen van extreme moslims die niet alleen mij maar heel Nederland als doelwit zien en meer van de dood en terreur houden dan van het leven”, aldus Wilders.

Lees ook: Man (26) die dreigde met aanslag op Wilders blijft vastzitten

Toch laat de fractievoorzitter van de PVV het er niet bij zitten: “Mijn strijd tegen de islam gaat echter onverminderd en met nog méér passie en overtuiging door, iedere dag opnieuw en geen enkel dreigement zal mij stoppen.”

Anti-Wilders protest

In Pakistan waren donderdag honderden mensen op de been tijdens een groot anti-Wilders protest. De protestactie was een initiatief van de jonge extremistische soennitische partij TLP (Tehreek-i-Labbaik Pakistan). Die eiste dat Wilders de spotprentenwedstrijd, die hij met de profeet Mohammed als onderwerp wilde houden, zou afgelasten.

Lees ook: Duizenden mensen op de been bij anti-Wilders protest Pakistan

Zou Nederland geen gehoor geven aan die oproep, dan zou Pakistan de betrekkingen met ons moeten verbreken en zou het andere islamitische landen erop aandringen dat ook te doen.