Politiek

Wetsvoorstel bescherming voor trans- en interseksmensen aangenomen

Transmensen en interseks-personen worden voortaan expliciet beschermd tegen discriminatie. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een aanpassing van de wet over gelijke behandeling, waarmee de rechtspositie van deze groepen wordt versterkt.

Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp worden transmensen en interseks-personen nog vaak achtergesteld: “Er mag geen twijfel over bestaan dat mensen die niet in een standaard vrouw- of manplaatje passen, beschermd zijn tegen discriminatie.”

Geen overbodige luxe

Die bescherming is helaas geen overbodige luxe, vindt Kirsten van den Hul (PvdA). Bij transmensen liggen de werkloosheidspercentages 20 procent hoger dan gemiddeld. En Nevin Özütok (GroenLinks) spreekt van een startpunt voor het effectiever bestrijden van discriminatie.

Lees ook: Meer meldingen discriminatie tegen transmensen

COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Nederlands Netwerk Intersekse (NNID) riepen in een brief aan de Tweede Kamer eerder al op om vóór een wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen te stemmen.

Lees ook: ‘Stem vóór wettelijk verbod discriminatie van transgender- en intersekse personen’

Zij schreven toen dat de wet “bepaalt dat discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken verboden is. De wet beschermt dus bijvoorbeeld ook non-binaire, androgyne, agender, genderqueer, genderfluïde en polygender personen tegen discriminatie.”

ANP/Redactie