Politiek

Weggelopen en ondergedoken Lili en Howick zijn terecht

De weggelopen kinderen Lili en Howick zijn zaterdagmiddag teruggevonden, meldt Flip Schüller, de advocaat van de kinderen. Agenten troffen hen aan in Wijchen, meldt een woordvoerster van de politie. In de Gelderse plaats waren ze de afgelopen nacht ook verdwenen.

LEES HIER ALLES OVER LILI EN HOWICK

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid had zaterdagmiddag besloten dat ze in Nederland mogen blijven.

Lees ook: Weggelopen en ondergedoken Lili en Howick mogen in Nederland blijven

Waar de kinderen precies zijn gevonden wil de politie niet zeggen. Ze worden na verhoor overgedragen aan hun voogd, aldus de woordvoerster van politie Midden-Nederland.

Lees ook: Blijdschap en opluchting na last minute besluit over Lili en Howick 

Volgens de politie waren er grote zorgen over de veiligheid van de twee kinderen, die in een emotionele situatie verdwenen waren. “Daarom zocht de politie met verschillende middelen naar de kinderen en riep de hulp van het publiek ook in. Vanwege de – toen nog – op handen zijnde uitzetting van de kinderen werd deze oproep niet breed omarmd”, stelt de politie.

NSB’er

Misdaadjournalist Peter R. de Vries nam geen blad voor de mond over de oproep van de politie: “Wat een gotspe!! Ze mogen bij mij onderduiken iedereen die hen aangeeft is een NSB’er”, twitterde De Vries.

De twee kinderen zouden zaterdag worden deporteerd naar Armenië. In Wijchen waren ze volgens de politie bij hun grootouders om van hen afscheid te nemen. Ze waren vanaf dit adres lopend vertrokken.

Korte verklaring

Het ministerie gaf een korte verklaring voor het besluit: “Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn,”

 

ANP