112

Wat vindt Nederland: uitsmijters laten optreden tegen dierenleed?

Mensen die hun (huis)dieren verwaarlozen of mishandelen, moeten oppassen. Zij kunnen bezoek krijgen van het ‘Bouncers Against Animal Abuse’. Het burgerinitiatief bestaat bijna een jaar en verzamelt via social media en een website meldingen van dierenleed. Medewerkers van het initiatief, onder wie portiers uit het uitgaansleven, deinzen er niet voor terug om bij verdachte diereneigenaren langs te gaan, desnoods met enige intimidatie.

De politie is op de hoogte van hun bestaan. Zij zeggen elke aandacht voor dierenleed te waarderen, zolang de groep weet hoe ver ze kunnen gaan. Iedereen in Nederland, en dus ook deze burgerwacht, moet zich aan de regels houden. De politie raadt de burgerwacht dan ook aan om alle inkomende meldingen te inventariseren en wanneer er echt wat aan de hand lijkt de politie te laten ingrijpen. Maar volgens de BAAA heeft de politie het vaak te druk met andere zaken en blijven zaken die het dierenwelzijn betreft vaak liggen.

Geen ordinaire knokploeg

Het burgerinitiatief is overigens geen ordinaire knokploeg. De BAAA is uitgegroeid tot een stichting die donaties gebruikt voor de opvang van dieren of voor behandelingen door een dierenarts. Niet alleen dierenmishandelaars of omstreden fokkers worden aangepakt, ook verwaarloosde dieren bij ouderen – die de zorg niet langer kunnen dragen – worden opgevangen. De uitsmijters worden alleen ingezet wanneer een gesprek met diereneigenaren tot niets leidt.

Wat vindt Nederland?

Uitsmijters die aan de deur komen bij een vermoeden van dierenmishandeling- of verwaarlozing: wat vindt Nederland daarvan? Die vraag legden we voor aan 1500 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Een overgrote meerderheid (69%) vindt de Bouncers Against Animal Abuse een goed idee. Slechts 22% is erop tegen.

Maar zouden we, in plaats van zo’n kleerkasten te tippen, een eigenaar ook zelf aanspreken bij een vermoeden van dierenmishandeling? Ja, zegt 58% van de ondervraagden. Negenentwintig procent van de mensen zegt dit niet te doen.