112

Wat vindt Nederland: straf voor doodschieten overvaller?

De juwelier die in het Belgische dorp Oostakker een verdachte van een overval doodschoot, wordt bedreigd door de familie van de crimineel.

Juwelier Moens werd afgelopen zaterdag overvallen door twee criminelen die gewapend waren met een kalasjnikov en een pistool. Eigenaar Filip M. werd met de kalasjnikov bedreigd en zowel hij, zijn zus als hun 88-jarige vader werden geslagen en geschopt. Toen de overvallers buiten stonden schoot de eigenaar met een vuurwapen die hij in zijn kluis had liggen een van de overvallers in zijn rug. De 23-jarige man viel na twee kilometer van zijn brommer en overleed.

Lees ook: Belgische juwelier die overvaller doodschoot vrijgelaten

De Belgische juwelier wordt officieel verdacht van doodslag, maar is wel weer op vrije voeten. Of hij wordt vervolgd is nog onduidelijk.

Wat vindt Nederland?

Een overvaller doodschieten en daar niet voor gestraft worden, wat vindt Nederland daarvan? Die vraag legden we voor aan ruim 1500 mensen van ons Wat vindt Nederland-panel. Op de vraag of de Belgische juwelier gestraft moet worden voor het doodschieten van de overvaller is men duidelijk: 90% vindt van niet. Slechts 7% vindt dat de juwelier wel straf verdient.

Op de vraag hoe Nederlandse juweliers zich moeten weren tegen overvallers, zegt 47% van de ondervraagden het bezit van een taser een goed idee te vinden. Een ander groot percentage (40%) vindt dat juweliers zelf een vuurwapen mogen hebben. Slechts 5% vind het een slecht idee om juweliers te wapenen tegen overvallers.