Politiek

Voorlopige uitslagen gemeenteraadsverkiezingen fuserende regio's

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag was laag. In 37 gemeenten konden mensen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen wegens herindelingen. In Groningen, Haren en Ten Boer was GroenLinks de grote winnaar.

“Dit is ongelooflijk, deze uitslag hadden we niet kunnen bedenken”, reageerde GroenLinks-lijsttrekker Glimina Chakor bij de regionale omroep RTV Noord. “We hebben het dicht bij onszelf gehouden, ons eigen verhaal verteld en natuurlijk speelt het landelijke sentiment ook mee. De keizers verwachten van ons verduurzaming, eerlijk delen en gelijke kansen voor iedereen.”

190.00 mensen

De opkomst was 44,1 procent, veel lager dan vier jaar geleden in Groningen (54,5 procent), in Haren (75,5 procent) en Ten Boer (64,4 procent). In de drie gemeenten mochten zo’n 190.00 mensen naar de stembus.

Ook in Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude gingen weinig mensen naar de stembus. Het opkomstpercentage lag daar op 34,9 procent. Er mochten daar ruim 118.000 mensen hun stem uitbrengen.

Noardeast-Fryslân en Beekdaelen

In de nieuw te vormen gemeenten Noardeast-Fryslân en het Limburgse Beekdaelen wordt het CDA de grootste partij. In de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân, waarin de huidige gemeenten Dongeradeel, Ferwerdaradiel en Kollumerland opgaan, krijgt het CDA zeven zetels. Erna volgt de lokale partij FNP met vijf zetels en de ChristenUnie met vier.

In de toekomstige gemeente Beekdaelen, een fusie van de gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen, behaalde het CDA eveneens zeven zetels. Erna volgen Vernieuwingsgroep met zes en Beekdaelen Lokaal vijf zetels.

In Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude is de VVD de grootste geworden. In de nieuwe fusiegemeente Haarlemmermeer krijgt VVD volgens de voorlopige uitslag zeven zetels, evenals de lokale partij HAP, die iets minder stemmen kreeg. Het CDA behaalde vijf zetels.

ANP